Kanada Okulları
Dünyanın En Yaşanabilir Ülkesinde Eğitim Alabilir, Arzu Ederseniz Geleceğinizi Burada Kurabilirsiniz!
Kanada yurtdışı eğitim denildiğinde akla gelen ilk ülkeler arasındadır. Dünya çapında çok sayıda öğrencinin tercih ettiği Kanada pek çok bakımdan avantajlıdır. Dünyanın en yaşanabilir ülkesi seçilmesi, halkının sıcak kanlı ve yardımsever olması, güvenli bir ülke olması, eğitim kalitesinin dünya standartlarında olması, öğrencilere çalışma ve oturum izni verilmesi gibi konular bu ülkeye olan ilgiyi her geçen gün artırmaktadır.
Kanada uzaklığı ve soğuk havasıyla akıllarda soru işaretleri yaratmaktadır. Fakat bu algının bir kısmı yanlış bilgilerden kaynaklı, bir kısmı da eski bilgilerdir. Son dönemde teknolojinin gelişmesiyle birlikte iletişim ve ulaşım imkanlarının artması bu ülkenin uzaklığını göz ardı ettirecek seviyededir. Pek çok aile artık uzaklık konusunu dert etmeden çocuklarını bu ülkeye eğitim için yollamaktadır. Ülkenin soğuk olduğu konusu ise belli bir noktaya kadar doğrudur. Evet Kanada genelinde soğuk havasıyla bilinen bir ülkedir fakat bazı şehirlerinde hava sıcaklıkları oldukça yüksektir ve yıl boyunca kar yağışını bile çok az alır. Örneğin; Kanada’nın güney batısında yer alan, Vancouver ılıman iklime sahiptir. Kanada’nın bilinen karlı ve soğuk imajının aksine Vancouver’da yılın sadece 15 günü kar yağışı vardır, diğer günler genellikle güneşlidir. Soğuk havaları sevmiyor fakat Kanada’da eğitim almak istiyorsanız tercihinizi Vancouver’dan yana yapabilirsiniz. Kanada’da eğitim almaya karar verdikten sonra her şehri tek tek inceleyip hava sıcaklıklarına ve yaşam şartlarına dair bilgi almanızı öneririz.
2012 yılında 265 binin üzerinde uluslararası öğrenciye ev sahipliği yapan Kanada’nın yerli halkı öğrencilerin bu ülkeyi tercih etmesindeki sebeplerden biridir. Şakalara konu olacak kadar saf ve temiz insanlar olan Kanada halkı; öğrencilere oldukça sıcakkanlı, yardımsever ve dost canlısı bir tutum sergilemektedir. Bu da öğrencilerin yaşadıkları ortama kısa sürede adapte olmalarını sağlar.
Kanada üniversitelerinde okuyan uluslararası öğrenciler, toplam öğrenci sayısının yüzde 6,5’ini oluşturur. Bu öğrencilerin %60’a yakını lisans ve lisans üstü eğitim için Kanada’yı tercih ederken, %20’si mesleki eğitim ve değişim, %15’i lise eğitimi almaktadır. Kanada’ya bu yoğun ilginin sebeplerinden biri de ülkede 2 dilin resmi dil olmasıdır. İngilizce ve Fransızca bu ülkenin resmi dilidir. Hem İngilizce dilinde hem de Fransızca dilinde eğitim seçenekleri mevcuttur. Bu ülkeye gelen öğrenci eğitim hayatı süresince 2 yabancı dil öğrenme imkanına sahip olacaktır. Yeter ki istesin destekleyici kurslar, okullarda sunulan ikinci yabancı dil dersleri, yerli halkın öğrencilerle ikili ilişkileri isteyen öğrencinin kendini geliştirmesine olanak sağlar.
Kanada’nın Dünya Çapında Saygı Gören Diplomaları Sana Yepyeni Kapılar Açacak!
Kanada’nın eğitim politikası ve uluslararası öğrencilere bakış açısı hakkında bilgi vermek isteriz. Eğitim sistemiyle başlarsak; Kanada eyalet sisteminde yönetilen bir ülke olduğundan ülkede merkezi bir eğitim sistemi yoktur. Her eyalet kendi eğitim sistemini oluşturur. Her eyaletin bir eğitim bakanlığı bulunur. Devlet okulları yanı sıra çok sayıda özel eğitim kurumunun bulunduğu Kanada’da okullar Eylül ayında açılır ve Mayıs ayında eğitim tamamlanır.
Kanada’da yaklaşık 90 tane üniversite vardır. Bu üniversitelerin yanı sıra lisans ve sertifika eğitimi veren üniversiteye bağlı kolejlerde bulunur, bu kolejlerde üniversiteler kadar saygın ve kaliteli eğitim sunmaktadır. Kanada üniversitelerine müracaat (Ontorio eyaleti dışında) doğrudan üniversitelere yapılır. Her üniversitenin kendi belirlediği kriterler vardır. Merkezi bir eğitim sistemi olmaması dolayısıyla “hangi üniversitenin geçerliliği daha yüksektir nereden öğreneceğiz?” diye düşündüğünüzün farkındayız. Bu konuyu da şöyle açıklayalım. Kanada üniversitelerinin kendi aralarında oluşturmuş olduğu bir birlik vardır. “Association of Universities and Colleges of Canada” olarak bilinen bu kuruluş üyesi tüm okullar Türkiye’de YÖK tarafından tanınmıştır. IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarlarına katılan Kanada okullarının tamamı YÖK tarafından onaylı eğitim kurumlarıdır. Bu sebeple fuar esnasında ziyaret ettiğiniz her okulu gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz.
Kanada’da üniversitelerinin yanı sıra kolejler ve enstitülerinin de sıklıkla tercih edilen saygın eğitim kurumları arasında olduğunu söylemiştik. Bu konuyu biraz açmamız gerekirse; kariyer odaklı bir yaklaşım sergileyen bu eğitim kurumları, eğitime ayıracak kısa süresi olanlar için idealdir. Öğrencilerin hızlı ve etkin bir biçimde iş hayatına atılmasını veya var olan kariyerlerinde üst basamaklara tırmanmasını hızlandıran bu eğitimler oldukça faydalıdır. Yapılan bir araştırma öğrencilerin mezuniyetlerinden sonraki ilk 6 ay içinde hızla iş bulduklarını gösterir.
Kanada kolej ve enstitüleri aynı zamanda uluslararası platformda da yer almakta ve bünyesinde çok köklü uluslararası ortaklıklar barındırmaktadır. Bu sebeple bu kurumlardan alacağınız diplomalar uluslararası arenada saygı görmektedir. Dünyanın herhangi bir yerinde akredite bir üniversitede lisans eğitimini tamamlayan her öğrenci Kanada’nın başı çeken kolej ve enstitülerine başvurarak lisansüstü eğitimlerine devam edebilirler. Bir yılda tamamlanabilecek bu programlar öğrencilere hem teorik hem pratik öğrenme ortamı sunmaktadır.
Kanada’da Eğitim Alırken Çalışabilir Hatta Geleceğini Burada Kurmak İçin İlk Adımları Atabilirsin!
Kanada’nın en dikkat çekici ve cezbedici noktası öğrencilere eğitim süresinde ve sonrasında çalışma izni vermesidir. Kanada’da yabancı öğrencilerin eğitim süresince haftada 10 saat, tatillerde ise full-time çalışmaları mümkündür. Ancak resmî kurumlardan izin almaları gerekir. Yüksek lisans öğrencilerinin okul bittikten sonra da 1 yıl süre ile çalışmalarına izin verilir.
Kanada’ya eğitim için giden öğrencilerin %12’si bu ülkede çalışmaya ve yaşamaya devam etmek istemiştir. (Canadian Bureau of International Education (CBID) verisidir) Diploma, lisans, yüksek lisans eğitimi sonrasında çalışma izni için başvuran öğrencilerin büyük çoğunluğu 3 yıla kadar çalışma hakkı kazanır. 3 yıldan sonra ise Canadian Experience Class (CEC) sistemi üzerinden sürekli çalışma izni başvurusu yapabilirler.
Eğitim sırasında part-time çalışma iznine sahip olmak bir öğrenci için çok karlıdır. Öğrenci böylece hem haftalık cep harçlığını çıkartarak ebeveynlerinin yükünü azaltır hem de sosyal hayata karışarak sürekli İngilizce pratiği yapma, ülke kültürünü ve iş yapma biçimlerini yakından tanıma şansına erişir.
Kanada’da yaşamak her gün size farklı deneyimler kazandıracaktır. Muhteşem doğaya, sevgi dolu insanlara, yüksek yaşam standartlarına sahip olan ülkede geçireceğiniz sıradan bir gün bile ileride anlatmaya doyamayacağınız hatıralar oluşturacaktır.