Euroasia Acenteler Kongresi Yoğun Katılımla Gerçekleşti
Kongre ve fuar turizmi dünyanın en büyük sektörlerinden bir tanesi olmaya devam ediyor. Ülkeler, 30 Milyon Doların üzerindeki sektörden pay alabilmek için yarış halindeler. Türkiye bu yarışta ilgi çeken ülkeler arasında yer alıyor.
Kongre ve fuar gibi B2B (Business-Business) etkinlikler dünya çapında büyük bir pazar oluşturuyor. Sektördeki büyüme her yıl önemli ölçüde artıyor. Dünyadaki belli başlı ülkeler bu sektörden en büyük payı alıyor. Bir ülkenin fuar ve kongre turizminde “Ben de varım” diyebilmesi için belli yeterliliklere sahip olması gerekiyor. Türkiye; tesislerinin kalitesi, verdiği hizmetin üst düzey oluşu, doğal güzellikleri ve ulaşılabilir konumuyla bu yeterliliklerin büyük çoğunu karşılıyor. Devlet bazında gerçekleştirilen çalışmalar, çeşitli kurum ve derneklerinin sağladığı iş birlikleri, ülkemizin diğer ülkelerle gelişen ilişkileri neticesinde Türkiye uluslararası kongre ve fuarları sınırları içine çekmeyi başarıyor.
Fuar ve Kongre Turizmi
Türkiye’de düzenlenen B2B etkinliklerden biri olan Euroasia Acenteler Kongresi… 29-31 Ekim tarihleri arasında Hilton İstanbul Bosphorus Otel’de 3’üncü kez düzenlenen EuroAsia Acenteler Kongresine; Avrupa, Ortadoğu, Afrika, Orta Asya ülkeleri ve özellikle Güney Kore, Rusya, Çin’den yoğun bir katılım oldu. Değişen yurtdışı eğitim trendlerin nabzını tutmak isteyen ülkeler, eğitim kurumları ve eğitim acenteleri Türkiye’de düzenlenen Euroasia Acenteler Kongresine büyük önem verdiler. 60 ülke, 80 okul, 150 eğitim acentesi ve 500 kişiden oluşan delegasyon kongre ve fuar sektörü için önemli bir kazanım oldu.
Konu hakkında konuşan IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarları Genel Müdürü Deniz Akar konu hakkında açıklamalarda bulundu. Akar;
“Uluslararası Kongre ve Konvansiyonlar Birliği (ICCA) verilerine göre Türkiye; kongre ve fuar turizmi alanında 2014 yılının parmakla gösterilen ülkesiyken bu konuda bir düşüş yaşanmıştı. Dünyada en çok kongre ve fuar düzenlenen ülkeler arasında 18’inci sırada olan Türkiye’nin popülaritesinde bir düşüş meydana gelmişti. Fakat TÜİK verilerine göre 2017’nin ilk çeyreğinden itibaren bu durum toparlandı. Euroasia Acenteler Kongresi gibi kapsamlı bir etkinliğin Türkiye’de yer alması bu durumdaki iyiye gidişin de bir göstergesi. 500’e yakın ülke delegesinin, 60 ülkeden 80 eğitim kurumu yetkilisinin ve 150 eğitim acentesinin ülkemizde bir araya gelmesi büyük bir döviz girdisine de imkân sağladığından etkinliğin ülke ekonomisi için olan önemi de anlaşılıyor” dedi.
Yurtdışı eğitime dair de kısa bilgi veren Akar;
“Yurtdışı eğitim sektörü milyon dolarlık hacmiyle devletlerin kasalarına hatırı sayılır bir meblağ bırakıyor. Bu sektörden daha fazla pay almak isteyen ülkeler; uluslararası öğrenci çekmenin yollarını arıyor. Ülkeler arası diyaloglar, siyasi, ekonomik ve teknolojik gelişmeler trendleri değiştiriyor. Ülkeler bu trendleri mümkün olduğunca yakında takip etmeye çalışıyor. Trendlerin nabzının en etkin şekilde tutulabildiği etkinliklerden biri de ülkemizde gerçekleştiriliyor. Euroasia Acenteler Kongresi bu yılın en önemli yurtdışı eğitim etkinliklerinden biri” dedi. Akar sözlerine; “Avrupa, Ortadoğu, Asya ülkelerinin bir araya geldiği kongrede yurtdışı eğitimin geleceği masaya yatırılırken; acenteler, üniversiteler ve ülkeler arasında iş birliği imkânı yakalanıyor. Geçtiğimiz yıllarda taraflar arasında yapılan iş birliklerinin %90 başarı seviyesine ulaşması bu kongreyi daha etkili ve ilgi çekici hale getiriyor. Temel amacı; eğitim kurumları ile eğitim acentelerinin iş birliği kurması ve var olan ilişkilerini güçlendirmesi olan kongre; dünyadaki en etkin yurtdışı eğitim etkinliği arasında gösteriliyor” diyerek devam etti.
Dünyanın ve Türkiye’nin En İyi Eğitim Kurumları Ödüllendirildi
Ortadoğu, Afrika, Orta Asya, Rusya, Çin ve Ukrayna ülkelerinden 150 civarında aktif uluslararası eğitim acentesi ve üniversitelerin katıldığı 3. Euroasia Acenteler Kongresi’nde 13 farklı kategoride ödül dağıtıldı. 200 uluslararası acente tarafından yapılan oylamaya göre dağıtılan ödüller 29 Ekim akşamı sahiplerine ulaştı. Türkiye’den ödül kazanan okullar; Sabancı Üniversitesi, Koç Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Siirt Üniversitesi, Beykent Üniversitesi, Yaşar Üniversitesi, İstanbul Aydın Üniversitesi oldu.
Euroasia Acenteler Kongresine Katılan Ülkeler:
Euroasia Acenteler Kongresi için Türkiye’de bir araya gelen ülkeler; Afganistan, Cezayir, Azerbaycan, Bahreyn, Bangladeş, Kamerun, Çin, Güney Kıbrıs, Kanada, Mısır, İngiltere, Kazakistan, Gana, Hindistan, İran, Irak, Karadağ, Uganda, Kuveyt, Kırgızistan, Lübnan, Libya, Malezya, Meksika, Fas, Nijerya, Umman, Pakistan, Filistin, Polonya, Katar, Rusya, Suudi Arabistan, Rusya, Güney Kore, Sri Lanka, Tayland, Tunus, Birleşik Arap Emirlikleri.